
مقدمه
قبل از آنکه بخواهیم در مورد استاندارد BEP2 و BEP20 صحبت کنیم و آنها را با ERC20 مقایسه نماییم. بهتر است ابتدا در مورد استاندارد توکن صحبت کنیم و بیشتر با آن آشنا شویم. همانطور که شما هم به خوبی می دانید توکن ها واحد های دیجیتالی هستند که در پلتفرم بلاکچین برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
مهمترین اهداف از ایجاد این واحدهای دیجیتالی عبارت است از انجام معاملات، ذخیره دارایی ها، به دست آوردن دارایی های دیجیتال و دسترسی به حقوق مدیریتی در بلاکچین ها. برای اینکه توکن ها با بلاکچین های مختلف از نظر زیربنایی سازگار باشند باید، استاندارد توکن آن بلاکچین را رعایت کنند. استانداردهایی که معمولاً بلاکچین ها برای توکن ها تعریف می کنند شامل الزاماتی مثل فرایند ضرب توکن، فرایند سوزاندن توکن یا فرایند انجام معاملات این سکه های دیجیتالی است.
استاندارد BEP2 و BEP20 چیست؟ و چه تفاوتی با ERC20 دارد؟
هدف از طراحی این استاندارد ها مقابله با تقلب، ناسازگاری های فنی بین توکن ها و پیشگیری از صدور توکن هایی که با اصول بلاکچین همسو نیستند می باشد. برخی از این قوانین تاثیر زیادی در ارزش توکن دارند. مثلاً الزاماتی که برای عرضه کل یا ضرب توکن جدید در نظر گرفته می شود می تواند به کاهش ارزش بالقوه توکن کمک کند. در حال حاضر در میان استاندارد های مختلفی که برای توکن ها در بلاکچین های مختلف در نظر گرفته می شود، سه مورد از بقیه ارزش و اهمیت بیشتری دارند.
استانداردهای BEP2، BEP20 و ERC20 همان سه استانداردی هستند که دارای اهمیت بالاتری در مقایسه با دیگر استاندارد توکن ها می باشند. دو استاندارد اولیه یعنی BEP2 و BEP20 شباهت زیادی به هم دارند اما استاندارد ERC20 بیشتر با آنها متفاوت می باشد. در این مطلب قصد داریم در مورد این استاندارد توکن ها و تفاوت آنها نکات مختلفی را خدمت شما بیان کنیم. همراه ما باشید.
استاندارد BEP2 چیست؟
BEP2، استاندارد توکن مورد استفاده قرار گرفته در بلاکچین بایننس است. این استاندارد مشخصاتی را برای صدور توکن در این بلاکچین معروف مشخص میکند. نکته جالب توجه در مورد این بلاکچین این است که به وسیله کیف پول های معروف و مشهور مثل تراست والت، لجر و Trezor Model T مورد حمایت قرار می گیرد و از آن پشتیبانی می شود.
اگر علاقه دارید برای پرداخت پول گاز از سکه های بایننس استفاده کنید یعنی در واقع برای کارمزد تراکنش از سکههای بایننس استفاده کنید، باید این کار را از طریق پروتکل و استاندارد BEP2 به انجام رسانید. یکی از بزرگترین مزایای استفاده از این استاندارد راحتی تجارت بین ارزهای دیجیتال مختلف در قالب صرافی غیر متمرکز است. اما با این وجود بزرگترین ایرادی هم که به این استاندارد وارد می شود حمایت نکردن آن از قالب DEX است. بسیاری از توکن ها و برنامه های کاربردی برای انجام عملیات های خودشان به این قالب تکیه می کنند. قطعاً برای آنها مهم است، استانداردی را برای توکن ها انتخاب کنند که از قالب DEX پشتیبانی به عمل آورد. در ادامه این مطلب در مورد استانداردهای دیگر توضیحاتی خدمت شما بیان خواهیم کرد.
استاندارد BEP20 چیست؟
بلاکچین جدید برای سازگاری با ماشین مجازی اتریوم طراحی شده است. پلتفرم اتریوم برای توسعه قراردادهای هوشمند است. BEP20 استاندارد طراحی شده برای BSC است. این استاندارد توکن به عنوان یک استاندارد همهکاره شناخته میشود که با ERC20 و BEP2 سازگاری خوبی دارد. BEP20 و BSC فضایی برای کاربران ایجاد کردهاند که به تعداد زیاد و به سرعت، تعداد Dapp بیشتری برای خودشان به دست آورند. چند ماه پس از راه اندازی این توکن ها، آن ها به چالش اصلی اتریوم برای توسعه BSC تبدیل شده اند.
همانند آنچه که قبلاً در مورد BEP2 خدمتتان عرض کردیم، اگر بخواهید در بایننس معاملات خودتان را بر اساس استاندارد توکن BEP20 انجام دهید باید هزینه گاز را پرداخت کنید. یکی از نکات مهم دیگری که در مورد این استاندارد توکن ها باید بدانید این است که آنها به وسیله ۸ کیف پول معتبر پشتیبانی می شوند که مهم ترین آنها عبارتند از Arkane Wallet و Math Wallet .
یک نکته بسیار مهم دیگری هم که اینجا باید خدمت شما بیان کنیم در مورد Bridge است. بین استاندارد توکنهای BEP2 و BEP20 شما می توانید از Bridge برای انجام معاملات کمک بگیرید. Bridge یک سرویس زنجیرهای متقابل برای تسهیل قابلیت همکاری بین چند بلاک چین از جمله اتریوم و ترون است. در مجموع به نظر میرسد استاندارد توکن BEP20 قابلیت های بیشتری در مقایسه با استاندارد توکن BEP2 داشته باشد. در ادامه در مورد این دو استاندارد توکن و استاندارد توکن ERC20 نکات بیشتری را خدمت شما بیان خواهیم کرد.
ERC20 چیست؟
استاندارد سومی که در این مطلب قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم ERC20 است. این استاندارد توکن در بلاکچین اتریوم برای کوین هایی مورد استفاده قرار می گیرد که قابل تعویض هستند. توکن های قابل تعویض به توکن هایی گفته می شود که برای هر واحد آنها یک ارزش استاندارد و غیر منحصر به فرد در نظر گرفته می شود. ارزهای دیجیتالی که ما در دنیا نمونههای بیشمار آنها را مشاهده میکنیم بخشی از توکن های قابل تعویض هستند.
در واقع به این دلیل ارزهای دیجیتال قابل تعویض هستند که هر واحد آن ها از واحد دیگر قابل تشخیص نیست. مثلاً هر اتر غیر قابل تشخیص است و به اندازه هر اتر دیگر ارزش دارد. توکن های قابل تعویض با توکن های غیر قابل تعویض از این نظر تفاوت دارند که دارای یک مقدار غیر استاندارد منحصر به فرد یا NFT هستند. به همین دلیل اتریوم استاندارد دیگری برای این توکن ها تحت عنوان ERC20 اختصاص داده است.
ERC20 استاندارد توکنی است که به طور گسترده برای توسعه قراردادهای هوشمند در DApps مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل محبوبیتی که این استاندارد توکن دارد توسط کیف پول های متعددی مثل متا ماسک و تراست والت پشتیبانی می شود. تا اینجا سعی کردیم به صورت کلی استاندارد مهم ارزهای دیجیتال را خدمت شما معرفی کنیم. اما طبیعتاً این استانداردها تفاوتهایی هم با هم دارند. در ادامه سعی می کنیم این استانداردها را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار دهیم. همراه ما باشید تا با مقایسه این ارزهای دیجیتال اطلاعات بهتری در مورد آنها پیدا کنیم.
مقایسه BEP2 و BEP20 با ERC20
با توجه به محبوبیت رو به رشدی که قراردادهای هوشمند و Dapps دارند، استاندارد توکن های BEP20 و ERC20 در مقایسه با استاندارد توکن BEP2 بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند و مورد توجه واقع میشوند. البته شاید استفاده از استاندارد BEP2 برای افرادی که علاقه دارند ارز دیجیتال را با استفاده از جفت سکه های مختلف معامله کنند جذاب باشد.
اما باز هم به دلیل اینکه استفاده از این استاندارد و عدم پشتیبانی آن از قراردادهای هوشمند به کاربران اجازه نمیدهد در یک دنیای غنی و بزرگتر فعالیت کنند، کمتر افرادی را می بینید که به سراغ آن بروند. احتمالا خودتان هم متوجه شدهاید که توضیحات ابتدایی ما به این دلیل بیان شده است که از این مرحله به بعد کاری به استاندارد BEP2 نخواهیم داشت و قصد داریم به صورت جزئیتر BEP20 و ERC20 را مورد مقایسه قرار دهیم تا متوجه شویم کدام یک از آنها بهتر هستند. در ادامه سعی می کنیم در چند پارامتر مهم که برای انتخاب یک استاندارد توکن تاثیر زیادی دارند، این دو استاندارد را با هم مقایسه کنیم تا متوجه شویم کدام یک از آنها در سطح بالاتری از جذابیت برای کاربران قرار دارند.
مقایسه قوانین استانداردهای BEP20 و ERC20
مهمترین هدفی که طراحان استاندارد توکن دارند، ایجاد پارامترهایی به نام توابع در دنیای بلاکچین است. این استانداردها توسط قراردادهای هوشمند، کیف پول ها وبازارها هنگام تعامل با ERC20 و BEP20 استفاده می شوند. استاندارد ها شامل ۶ عملکرد هستند که میتوان آنها را برای یک توکن مشخص کرد. توابعی که در مورد آنها صحبت کردیم برای اهداف مختلفی تعیین می شوند. این اهداف عبارتند از:
- اولین هدف از مشخص شدن توابع، نشان دادن کل عرضه توکن ها است. میزان عرضه، در ارزش یک توکن و قیمت معاملاتی آن تاثیر زیادی دارد و به همین دلیل است که استانداردهای مختلف در این زمینه طراحی می شوند.
- دومین هدف از تعیین توابع نمایش موجودی توکن یک آدرس در یک شبکه است.
- از دیگر دلایل تعریف این توابع میتوانیم به تعریف نحوه ارسال توکن ها به یک آدرس یا از یک آدرس اشاره کنیم.
- شما با استفاده از این استاندارد ها مشخص می کنید که چگونه از یک آدرس مجاز میتوان برداشتهای متعدد داشت. هم چنین محدودیت هایی که قرار است برای معاملات از یک آدرس به آدرس دیگر وضع شود در همین استانداردها قرار می گیرد.
BEP20 به عنوان یک استاندارد جدید تر در مقایسه با ERC20، چهار عملکرد اضافی در مقایسه با عملکرد هایی که اشاره کردیم دارد. نام توکن، نماد توکن، تعداد اعشار برای یک واحد توکن و در نهایت آدرس صاحب توکن از جمله ویژگی هایی هستند که در استاندارد BEP20 وجود دارند و مزیت و برتری آن را نشان میدهند.
مقایسه کارمزد تراکنش BEP20 و ERC20
یکی دیگر از مواردی که بررسی آن می تواند به مقایسه بهتر این دو استاندارد کمک کند، بررسی کارمزد تراکنش ها در این استاندارد ها می باشد. در مقایسه با BEP20، ERC20 کارمزد تراکنش پایین تری دارد. دلیل این موضوع هم این است که در این استاندارد از روش اعتبار سنجی بلوک اثبات اعتبار سهامدار یا “Posa” استفاده می شود. درمدل Posa گره های اعتبارسنجی، تعداد مشخصی کوین بایننس برای تایید یک تراکنش یا معامله درخواست می کنند.
با این توضیحات اگر شما بخواهید به صورت میانگین با استفاده از استاندارد BEP20 هزینه گاز انتقال توکن را پرداخت کنید احتمالاً حداکثر چند سنت هزینه خواهید داشت. این در حالی است که هزینه انتقال توکن با استفاده از استاندارد ERC20 به صورت میانگین به ۱۲ دلار می رسد. در مقایسه این دو استاندارد به وضوح مشخص است که از نظر کارمزد تراکنش BEP20 نسبت به ERC20 برتری دارد. پس اگر هزینه تراکنش برای شما اهمیت زیادی دارد بهتر است از تراکنش BEP20 استفاده کنید.
تنوع توکن ها در BEP20 بیشتر است یا ERC20؟
یکی دیگر از راههای مقایسه این دو استاندارد بررسی تنوع توکن ها در آنها می باشد. در حال حاضر بزرگترین پلتفرم قرارداد هوشمند جهان اتریوم است. که نزدیک به سه هزار توکن را پشتیبانی می کند و اکثر قریب به اتفاق این توکن ها بر اساس استاندارد ERC20 عمل می کنند. این در حالی است که BSC فقط بیش از ۸۰۰ توکن را میزبانی میکند که آنها هم بر اساس استاندارد توکن BEP20 فعالیت دارند.
البته یک نکته بسیار مهم را اینجا باید بیان کنیم و آن هم این است که این میزان پشتیبانی BEP20 از توکن ها در مدت زمان کوتاهی از زمان راهاندازی آن اتفاق افتاده است. با تمام این توصیفات اگر علاقه داشته باشید روی توکنهای معتبرتری سرمایه گذاری کنید به نظر میرسد استاندارد ERC20 در این زمینه گزینه مناسبتری محسوب شود چرا که انتخاب گسترده تری در اختیار شما قرار می دهد. اما با این حال برای توکن های جدید که در حال طراحی هستند BEP20 گزینه مناسب تری به حساب می آید.
امنیت کدام استاندارد بالاتر است؟
با وجود اینکه استاندارد توکن BEP20 در بسیاری از موارد مثل هزینه گاز ارزانتر و زمان اجرای سریع تر در مقایسه با ERC20 برتری دارد اما واقعیت این است که از نظر امنیتی به دلیل ضعف هایی که BSC دارد مورد انتقاد قرار می گیرد. در واقع در این مدل استاندارد توکن، شما هنگام تایید تراکنش ها تنها ۲۱ اعتبارسنجی خواهید داشت اما این در حالی است که اتریوم با استاندارد ERC20 بیش از ۷۰۰۰ اعتبار سنجی برای تایید تراکنش ها در نظر می گیرد.
جمعبندی
در این مطلب در مورد استاندارد توکن های BEP2،ERC20 و BEP20 صحبت کردیم و به معرفی آنها و مقایسه دو استاندارد ERC20 و BEP20 پرداختیم. همانطور که خودتان هم مطالعه کردید، به صورت کلی نمی توانیم بگوییم کدام یک از این دو استاندارد گزینه مناسبتری محسوب می شود.
از نظر هزینه و سرعت انجام تراکنش ها استاندارد BEP20 گزینه بهتری است. اما از نظر امنیتی قطعاً ERC20 شرایط فوقالعاده برتری دارد. در مورد پشتیبانی از توکن ها نیز فعلاً ERC20 شرایط بهتری دارد اما با توجه به عملکرد بسیار خوب BEP20 در مدت کوتاهی که از زمان طراحی آن میگذرد. به نظر می رسد، هر دوی این استانداردها در این زمینه شرایط خوبی دارند.