
مقدمه
در میان ارزهای دیجیتال مختلفی که در بازار کریپتوکارنسی وجود دارد، قطعاً یکی از عجیب ترین و پیچیده ترین رمز ارزها پرایوسی کوین است. ارز دیجیتال خصوصی محور یا Privacy Coin برای حفظ حریم خصوصی کاربران و مقابله با انتشار عمومی تراکنش ها طراحی شده است. در مورد این ارزهای دیجیتال بیشتر صحبت خواهیم کرد.
پرایوسی کوین یا ارز دیجیتال حریم خصوصی محور چیست؟
یکی از جنجالی ترین و عجیب ترین پروژه های دنیای ارز دیجیتال در سالهای گذشته، پرایوسی کوین بوده است. این ارز دیجیتال به معنای ارز دیجیتال حریم خصوصی محور می باشد. این ارزهای دیجیتال امکان انجام معاملات امن و خصوصی را در بلاکچین ایجاد می کنند و مهمترین هدف از طراحی آن ها مخفی نگه داشتن هویت کاربر و تراکنشهای او می باشد. حال شاید بگویید این چیز عجیبی نیست و در تمام شبکه های بلاکچین رمز ارزها قابلیت مخفی شدن و پنهان ماندن دارند. اما واقعیت این است که شبکه های بلاکچین مثل بیت کوین و اتریوم دارای شفافیت زیادی هستند و تاریخچه تمام تراکنش ها در آنها وجود دارد و کاربران میتوانند این تراکنشها را مشاهده کنند.
در واقع در شبکههای بلاکچینی مثل بیت کوین و اتریوم سایر کاربران می توانند با انجام برخی مراحل محاسباتی پیچیده و رمزنگاری به اطلاعات دیگران دست پیدا کنند اما در پرایوسی کوین چنین چیزی امکان پذیر نیست. در واقع Privacy Coin با هدف دریافت و ارسال ناشناس اطلاعات کاربران طراحی شده است. اگر دقت کرده باشید در ابتدای این مطلب خدمتتان عرض کردیم که پروژه بیت کوین خصوصی، یک پروژه جنجالی در دنیای کریپتوکارنسی بوده است.
دلیل این جنجالی بودن توانایی Privacy Coin برای ایجاد یک شبکه تامین مالی تروریسم می باشد. به همین دلیل بسیاری از صرافی های معتبر ارز دیجیتال، پرایوسی کوین را در لیست خودشان قرار نمی دهند. در حالت کلی پرایوسی کوین دو ویژگی مهم دارد. ویژگی اول ناشناس ماندن هویت افراد در انجام معاملات و ویژگی دوم غیر قابل ردیابی بودن معاملات آنها است. با وجود اینکه این ارزهای دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی چندان معتبر نیستند اما نمونه های زیادی از آنها تا الان طراحی شده است و انتخاب از میان آنها هم کار دشواری می باشد.
مهمترین استراتژی های پرایوسی کوین
در Privacy Coin استراتژی های متعددی برای حفظ ویژگیهای این ارزهای دیجیتال یعنی ناشناس ماندن و غیرقابل ردیابی بودن وجود دارد. مهمترین استراتژی های رمزارز های خصوصی را با هم بررسی می کنیم:
آدرس های مخفی یا “Stealth Address” :
اولین راه حفاظت از ویژگیهای ارز دیجیتال حریم خصوصی محور است. در این استراتژی فرستنده تراکنش باید برای هر تراکنش از یک آدرس منحصر به فرد استفاده کند. حتی اگر تمام تراکنش ها برای یک نفر ارسال شود، باز هم تک تک آنها باید در آدرس های جدا ارسال گردند.
امضای حلقوی یا “Ring Signature” :
دیگر استراتژی موجود در این ارزهای دیجیتال امضای حلقوی یا “Ring Signature” نام دارد. این امضا به عنوان نوعی امضای دیجیتال مشترک در یک گروه شناخته می شود. در این گروه هر کدام از کاربران عضو آن یک کلید اختصاصی برای خودشان دارند. در واقع در چنین گروه هایی با وجود اینکه امضای مشترک وجود دارد امکان تشخیص اینکه چه کسی امضای مشترک را ایجاد کرده است به شدت سخت می باشد.
بولت پروف “Bulletproofs” :
سومین استراتژی موجود و مهم در Privacy Coin “بولت پروف” نام دارند. این استراتژی ها بیشتر در رمز ارز مونرو مورد استفاده قرار گرفتهاند. در این ارز دیجیتال بولت پروف توانسته است که حریم خصوصی را تقویت کرده و مقیاس پذیری را گسترده تر کند. در این استراتژی شما احتیاج به یک رمز مشترک و واحد ندارید و این موضوع سبب میشود بلاک های شما فضای آزاد بیشتری داشته باشند و تراکنش های بیشتری را پردازش کنند.
کوین جوین :
یکی دیگر از استراتژی های معروف پرایوسی کوین است. در این استراتژی شما با ترکیبی از تراکنش ها رو به رو خواهید بود که از تراکنش افراد مختلف به دست آمده اند. شما تراکنش های موجود را در هم ادغام کرده و تبدیل به یک تراکنش می کنید. تراکنش واحد ایجاد شده را نیز برای کاربران مختلف با استفاده از آدرس های منحصر به فرد و جدید ارسال می نمایید.
چرا پرایوسی کوین محبوب است؟
با وجود اینکه پرایوسی کوین متهم به تامین مالی تروریسم میباشد و در بسیاری از صرافیها مبادلات آن غیر قانونی است، اما باز هم محبوبیت زیادی بین کاربران دارد. بررسی دلایل محبوبیت این ارز دیجیتال می تواند جالب باشد. مهمترین دلایل محبوبیت این رمز ارز را در ادامه بررسی می کنیم:
ناشناس بودن: اولین دلیل و اصلی ترین دلیل محبوبیت Privacy Coin ناشناس بودن آن است. با توجه به شرایط فعلی که بازارهای مالی در جهان دارند و کاربران مختلف سعی در تحلیل شرایط و استفاده از اطلاعات رقبای خودشان میکنند، ناشناس بودن و پنهان کردن تاریخچه پرداخت ها و تراکنش ها برای هر کاربری موضوع مهمی محسوب می شود.
فرار مالیاتی: یکی دیگر از دلایل محبوبیت این ارز دیجیتال فرار مالیاتی آن است. در واقع، برخی از کشورهایی که در مورد ارزهای دیجیتال قوانین مشخصی دارند به دنبال اعمال مالیات برای رمز ارزها هستند. در چنین شرایطی استفاده از ارز های دیجیتال غیرقابل ردیابی مثل پرایوسی کوین برای کاربران از جهت فرار مالیاتی اهمیت زیادی دارد. چراکه دولت ها نمی توانند متوجه شوند چه کسی این رمز ارزها را معامله کرده است تا بخواهند از او مالیات دریافت کنند.
کارهای غیر قانونی: استفاده از این رمز ارز به دلیل غیر قابل ردیابی بودن آن برای بسیاری از کارهای غیرقانونی و خلاف مفید بوده و به همین دلیل در بازارهای دارک وب میزان درخواست ارز دیجیتال حریم خصوصی محور رو به افزایش میباشد. البته این این موضوع چندان جنبه مثبت ندارد اما باید به این نکته توجه کنیم که در بسیاری اوقات جنبه های منفی محبوبیت بیشتری به همراه دارند.
آیا پرایوسی کوین، غیر قانونی است؟
شاید با توضیحاتی که در مورد این ارز دیجیتال خدمتتان بیان کردیم و با توجه به اتهاماتی که در مورد آن مطرح می شود، این تصور در ذهن شما ایجاد شده باشد که این ارز دیجیتال کاملا غیر قانونی است. در مورد قانونی و غیرقانونی بودن ارز دیجیتال خصوصی محور نمیتوانیم به طور قاطع صحبت کنیم. این موضوع بیشتر با قوانین کشورها مرتبط است. در واقع قوانین هر کشور در مورد پولشویی یا نحوه تنظیم تراکنش های محرمانه، در مورد اینگونه ارزهای دیجیتال تعیین کننده هستند.
اگر دولت اعلام کند که ارز دیجیتال پرایوسی کوین غیر قانونی است، هیچ صرافی امکان معامله بر روی این رمز ارز را ندارد. حتی در کشورهایی که استفاده از این ارز دیجیتال حالت قانونی هم دارد، ممکن است برخی محدودیت ها برای آن در نظر گرفته شود. این نکته را هم بگویم که به دلیل مشکلاتی که رمز ارز خصوصی دارد بسیاری از کشورها با آن مشکل دارند و تا جایی که بتوانند آن را غیرقانونی دانسته یا محدودیت های زیادی برای آن اعمال می کنند. مثلاً در طول سالیان گذشته رمز ارزهای حریم خصوصی محور مثل مونرو و زی کش از پلتفرم های معاملاتی مثل کوین چک یا کوین بیس انگلستان حذف شدهاند. در مورد ارزهای دیجیتال پرایوسی کوین در ادامه نکات بیشتری را خدمت شما بیان خواهیم نمود. پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید.
مونرو؛ محبوب ترین پرایوسی کوین
مونرو، به عنوان بهترین و محبوب ترین پرایوسی کوین در دنیای ارزهای دیجیتال شناخته می شود. مهمترین دلیلی که برای محبوبیت این ارز دیجیتال میتوانیم عنوان کنیم توانایی آن در ناشناس ماندن هویت کاربران که اصلیترین ویژگی یک پرایوسی کوین است می باشد. این ارز دیجیتال از تراکنش های محرمانه حلقوی و امضا های حلقوی برای ناشناس ماندن کاربران کمک می گیرد.
غیرقابل ردیابی بودن کاربران در این ارز دیجیتال آنقدر پیچیده است که در کشور آمریکا برای نفوذ به آن جایزه تعیین شده است. مونرو برای بلاکچین محدودیتی ندارد و مقیاس پذیری و پویایی آن باعث شده هزینه های کمتری برای کاربران داشته باشد. نکته جالب در مورد مونرو این است که اگر تمایل داشته باشید می توانید با قرار دادن کلید مشاهده خصوصی خودتان، آن را در اختیار فرد دیگری نیز قرار دهید. و او را هم از وضعیت مالکیت خودتان آگاه کنید. البته یکی از بزرگترین معایب این ارز دیجیتال هم مبتنی بودن آن بر بیت کوین می باشد. یکی دیگر از ایراداتی هم که دارد عدم پشتیبانی کیف پول های سخت افزاری از آن است.
پرایوسی کوین دش چگونه است؟
یکی دیگر از پرایوسی کوین ها دش نام دارد. این ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۴ میلادی برای اولین بار تحت عنوان فورک بیت کوین منتشر شد. البته بعدها نام های دیگری مثل “دارک کوین” هم به خود اختصاص داد تا در نهایت به عنوان پرایوسی کوین دش شناخته شود. مهمترین استراتژی که در این ارز دیجیتال برای ناشناس ماندن تراکنش ها مورد استفاده قرار گرفته است کوین جوین می باشد.
ناشناس بودن این ارز دیجیتال به صورت گزینشی می باشد. مهمترین اهداف این ارز دیجیتال، حفاظت از کاربران و کاربردپذیری دش عنوان شده است. نکته بسیار مهم در مورد این ارز دیجیتال، انکار حریم خصوصی محور بودن آن به وسیله مدیرعامل شرکت “DashPay” یعنی آقای رایان تیلور است. البته این ادعا چندان هم دروغ نیست و همان گونه که گفتیم این Privacy Coin به صورت گزینشی محرمانه است. یعنی در صورتی که کاربران گزینه ارسال محرمانه را در تراکنش ها مورد استفاده قرار ندهند جزئیات تراکنش آنها در بلاک چین در دسترس عموم قرار می گیرد.
مقایسه دش و مونرو
با وجود اینکه دش و مونرو هر دو Privacy Coin هستند اما طراحی آن ها تفاوت زیادی با هم دارند. اولین تفاوت این دو ارز دیجیتال حریم خصوصی محور، در حق انتخاب دادن به کاربران می باشد. ارز دیجیتال دش، محرمانه بودن را اجباری نکرده است و این اختیار را به کاربران می دهد که از آن استفاده بکنند یا نکنند.
اما مونرو به این شکل نیست و محرمانه بودن در آن حالت اجباری دارد. همچنین تفاوت دیگر آنها در این است که دش ترکیبی از گواه اثبات کار و گواه اثبات دارایی می باشد اما مونرو اینگونه نیست. استراتژی هایی که برای بهره بردن از کاربرد محرمانگی، این دو ارز دیجیتال استفاده می کنند، کاملاً با هم متفاوت است. ارز دیجیتال مونرو از استراتژیهای امضای حلقوی و تراکنشهای حلقوی بهره میبرد اما پرایوسی کوین دش، از استراتژی کوین جوین بهره می برد. توجه داشته باشید که قابلیت ضد ردیابی بودن مونرو از دش بسیار بیشتر است و این هم یکی از مزیتهای آن میباشد.
چرا پرایوسی کوین در صرافی ها حذف می شود؟
با وجود اینکه بسیاری از دولت ها در مورد قانونی بودن یا نبودن ارز دیجیتال خصوصی محور صحبتی نکردهاند اما بسیاری از صرافیها اقدام به حذف این ارزهای دیجیتال می کنند. مهمترین دلیلی که برای حذف پرایوسی کوین وجود دارد قوانین FATF می باشد. اگر اخبار داخلی کشورمان را در طول یکی دو سال گذشته، دنبال کرده باشید به خوبی می دانید که در مورد این قوانین در کشور ما هم مشکلات زیادی وجود دارد.
FATF به قانونگذاران فشار زیادی وارد می کند که مطمئن شوند صرافیها یا ارائهدهندگان ارزهای دیجیتال، اطلاعات احراز هویت کاربران را هنگام انتقال این ارزها به اشتراک میگذارند. مهمترین دلیلی که سبب شده است FATF روی Privacy Coin حساسیت داشته باشد احتمال تامین مالی تروریسم از طریق آن است که FATF به شدت با آن مقابله میکند. با توجه به همین قوانین بسیاری از صرافی ها برای اینکه مشکلی برایشان ایجاد نشود، ارز دیجیتال خصوصی محور را از لیست ارزهای دیجیتال خودشان حذف می کنند.
جمع بندی
در این مطلب اطلاعات مختلفی را در مورد یکی از جنجالی ترین ارزهای دیجیتال یعنی پرایوسی کوین با هم بررسی کردیم. همانطور که شما هم مطالعه کردید Privacy Coin از لحاظ حفظ حریم خصوصی در شرایط بسیار خوبی قرار دارد و هیچ کدام از ارزهای دیجیتال دیگر مانند این رمزارز نمی تواند حریم خصوصی کاربران را حفظ کند. معاملات این ارزهای دیجیتال به صورت ناشناس انجام میشود و غیرقابل ردیابی هستند. البته همین شیوه معاملات سبب بروز مشکل هم در این ارزهای دیجیتال شده است چرا که آنها را به بهترین مسیر برای نقل و انتقالات مالی غیر قانونی تبدیل کرده است.
یکی از بزرگترین اتهاماتی که به این ارزهای دیجیتال وارد می شود، تامین مالی تروریسم است. به همین دلیل است که بسیاری از صرافیها اقدام به حذف ارز دیجیتال خصوصی محور از لیست ارزهای دیجیتال خودشان کردهاند تا خلاف قوانین FATF عمل نکنند. اما با این وجود در قوانین بسیاری از کشورها وجود این ارزهای دیجیتال مشکلی ندارد و عملاً می توان گفت در سایر کشورها هم معاملات آنها غیرقانونی تلقی نمیشود. از مهمترین ارزهای دیجیتال خصوصی محور میتوانیم به مونرو، دش و زی کش اشاره کنیم. برای حفظ ویژگی های ناشناس ماندن و غیرقابل ردیابی بودن در این ارزهای دیجیتال از استراتژی های مختلفی مثل کوین جون، امضای حلقوی و آدرس های مخفی استفاده شده است.