اینترنت نسل سوم یا web 3 چیست؟

مقدمه

اینترنت یکی از بزرگ‌ترین تکنولوژی های جهان در طول سال‌های گذشته بوده است. در طول دهه‌های گذشته انسان با اینترنت نسل اول و نسل دوم آشنا شده و از خدمات آنها بهره برده است. اکنون به نظر می رسد دروازه اینترنت نسل سوم یا “web 3” بر روی انسان در حال باز شدن می باشد.

اینترنت نسل سوم یا web 3 چیست؟

بدون شک اگر بخواهیم مهمترین تکنولوژی صد سال گذشته را که تاثیر زیادی در زندگی انسان داشته است انتخاب کنیم، اینترنت گزینه اصلی ما خواهد بود. با ورود این تکنولوژی ارتباطات بین انسان ها گسترش بیشتری پیدا کرد و دستیابی به اطلاعات هم آسان تر از گذشته شد. یکی از بهترین راه های استفاده از اینترنت، بهره بردن از صفحات وب است.قبل از اینکه بخواهیم در مورد اینترنت نسل سوم صحبت کنیم، بهتر است با نسل های اول و دوم وب آَشنا شویم.

تفاوت-web-1-web2--web-3-چیست

اولین نسل:

نسل اول وب از زمان پیدایش اینترنت تا حدود سال ۲۰۰۰ ادامه داشت. در نسل اول انسان ها فقط می توانستند به اطلاعاتی که بر روی سایت ها و سرور های آنها قرار دارد دسترسی داشته باشند و از آنها استفاده کنند. موتورهای جستجوگر و سایت های تجاری الکترونیکی مثل آمازون مهمترین اتفاقات نسل اول وب بودند.

نسل دوم :

در بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ رقم خورد، تعامل انسان ها گسترده تر شد. بخشی از این اتفاق به دلیل ایجاد شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک و بخش دیگری از آن به دلیل تغییرات فنی مثل افزایش سرعت پهنای باند می باشد. در نسل دوم کاربران این امکان را داشتند که با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و فقط خواننده اطلاعات نباشند بلکه نظر خودشان در مورد اطلاعات را هم بیان کنند. بعد از تغییراتی که نسل دوم نسبت به نسل اول وب داشت، بسیاری از کاربران فضای مجازی گمان می کردند که نسل جدیدی برای وب ایجاد نخواهد شد.

اما اینترنت نسل سوم آنها را هم دچار شگفتی کرد. web 3 به عنوان وب باهوش شناخته می‌شود و علاوه بر اینکه ارتباط بین افراد و سایت ها را فراهم می کند،در صدد ایجاد ارتباط بین نرم افزار ها هم است. مهمترین هدف اینترنت نسل سوم ایجاد یک اینترنت غیرمتمرکز بوده و به دنبال تبدیل فضای اینترنت به فضایی برای داده های بزرگ است. مطابق با تعریفی که از فضاهای غیر متمرکز داریم باید بگوییم که طراحان نسل سوم به دنبال ایجاد فضای بدون نظارت دولت ها و قدرت ها هستند. در مورد اینترنت نسل سوم بیشتر با هم صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.

مهمترین ویژگی های اینترنت نسل سوم

مهمترین ویژگی های اینترنت نسل سوم

اینترنت نسل سوم دارای ویژگی های مختلفی است. به نظر می‌رسد اکثر ویژگی های web 3 خاص و منحصر به فرد هستند. این ویژگی ها عبارتند از:

دنیای سه بعدی: یکی از مهم ترین و منحصر به فرد ترین ویژگی های اینترنت نسل سوم ایجاد فضای سه بعدی برای کاربران است. به وجود آمدن فضای سه بعدی باعث می شود کاربران هنگام استفاده از اینترنت احساس بهتری داشته باشند چرا که فضای سه بعدی با شرایط طبیعی زندگی انسان شباهت زیادی دارد.

جستجوی رسانه‌ای: در اینترنت نسل اول و نسل دوم، جستجو فقط بر اساس عنوان و متن رقم می‌خورد. اما در web 3 شما می توانید با استفاده از فایل های مختلف جستجوی اطلاعات مورد نیاز خودتان را انجام دهید. این اتفاق در حال حاضر هم در گوگل رخ داده است و شما با قرار دادن یک عکس می توانید تصاویر مشابه با آن را پیدا کنید یا از طریق پخش قسمتی از یک آهنگ، می توانید فایل اصلی آن را در گوگل پیدا کنید.

حذف واسطه: واسطه ها فقط در بازارهای مالی فعالیت ندارند. در فضای اینترنت هم واسطه ها نقش پررنگی دارند. مثلاً گوگل یکی از بزرگ‌ترین واسطه ها در فضای اینترنت است که هدف بزرگ “web 3” حذف همین واسطه ها می باشد.

نقش آفرینی: در web 3 همه مردم می توانند از امکانات آن استفاده کنند و در تصمیم گیری های مرتبط با آن مشارکت داشته باشند. به همین دلیل است که اینترنت جدید را به اینترنت غیر متمرکز می گویند. غیرمتمرکز بودن نسل سوم سبب شده امنیت آن در سطح بالایی قرار بگیرد و شفافیت آن هم بیشتر از نسل های قبلی باشد.

چرا از اینترنت نسل سوم استفاده کنیم؟

چرا-از-اینترنت-نسل-سوم-استفاده-کنیم؟

با توجه به اینکه اینترنت نسل سوم کماکان در حال توسعه است، خیلی زود است که بخواهیم در مورد مزایای اصلی آن صحبت کنیم. اما تا همین الان هم برخی مزایای آن مشخص هستند که در ادامه آنها را بررسی می کنیم:

مزیت اول استفاده از web 3 عدم نیاز آن به نهاد قدرتمند ناظر است. در واقع هیچ قدرت سیاسی یا اقتصادی در جهان نمی‌تواند بر روی اینترنت نسل سوم نظارت و کنترل داشته باشد. این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که اطلاعات بدون سانسور و به صورت کاملاً شفاف در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.

مزیت های اینترنت نسل سوم

1- در web 3 تمام اطلاعات کاربران رمزنگاری می‌شود. اطلاعات رمزنگاری شده امنیت بالایی دارند و دسترسی به آنها فقط برای کاربران امکان پذیر است. این امنیت مانع از آن می شود که بازاریابان و تبلیغ کنندگان به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا کنند و از آن ها سوء استفاده نمایند.

2- یکی از مشکلات بزرگی که در نسل اول و دوم اینترنت وجود داشته و هنوز هم دارد عدم امکان استفاده از برخی برنامه ها بر روی تمام سیستم عامل ها می باشد. این مشکل تا حد زیادی در “web 3” رفع شده است. در نسل سوم تمام سیستم عامل ها بدون توجه به نوع دستگاه و هزینه اضافی می توانند برنامه های مختلف را نصب و از آنها استفاده کنند.

3- در نسل سوم اینترنت محصولات بیشتری در فضای وب قابل مشاهده هستند و مجموعه بزرگی از اطلاعات هم گردآوری شده اند. از اطلاعات جمع آوری شده برای تحلیل شخصیت کاربران کمک گرفته می‌شود تا امکاناتی در فضای وب قرار بگیرد که مطابق با نیاز آنها باشد. این موضوع هم برای توسعه دهندگان نسل سوم و هم برای کاربران مفید است.

4- نسل سوم وب همانطور که بارها در طول این مطلب خدمتتان بیان کردیم به صورت غیر متمرکز اداره می شود. در مدیریت غیر متمرکز اطلاعات به صورت کلی در یک مکان قرار نمی گیرند و در سیستم های گوناگون تقسیم می شوند. این موضوع کار را برای هکر ها سخت می کند چرا که آنها برای رسیدن به اهداف خودشان باید شبکه را به صورت کامل مختل کنند که کاری سخت و تقریباً غیر ممکن است.

مقایسه وب ۳ با وب ۲

مقایسه-وب-۳-با-وب-۲

وب 3، الان بیشتر در حال بررسی و بازنگری است تا در مسیر انتشار عمومی قرار بگیرد. web 3 از نظر ظاهری کماکان برای کاربران جذاب خواهد بود و آنها برای استفاده از نسل سوم اینترنت کماکان باید از مرورگرها کمک بگیرند. البته فقط ظاهر نسل دوم و نسل سوم مشابه می باشد. در نسل سوم اینترنت چارچوبی به کاربران ارائه می‌شود که در آن می‌توانند از خدمات دیجیتال استفاده کنند.

کاربران در وب ۳ تراکنش ها را مانند گذشته انجام می دهند و برای تایید آنها حتما باید به صورت دستی آنها را امضا کنند. این کار حریم خصوصی کاربران را بیشتر از گذشته حفظ می‌کند. نسل سوم اینترنت برای توزیع و ذخیره سازی فایل ها به جای آنکه از نرم افزار های قدیمی مثل گوگل درایو استفاده شود خدماتی مثل فایل کوین یا سیاکوین در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. از همین نکته آخر می‌توان متوجه شد که طراحان نسل سوم به دنبال جذب مردم در بازار ارز دیجیتال هم هستند. در نسل سوم اینترنت به جای بهره بردن از اسکایپ برای برقراری ارتباط با دیگران شما می توانید از بستر  Experty.io کمک بگیرید. Status در web 3 جایگزین برنامه های ارتباطی مثل واتساپ و ویچت خواهد شد.

البته تغییرات در اینترنت نسل سوم بسیار بزرگ تر و گسترده تر است. در نسل سوم دیگر خبری از سیستم عامل های ios و اندروید نخواهد بود و به جای آن ها چارچوب هایی مثل EOS ایجاد خواهند شد. که کاربران را به سمت اینترنت جدید حرکت می‌دهند. اگر فراموش نکرده باشید در بخش های قبلی گفتیم که یکی از ویژگی‌های مهم  نسل سوم حذف کمپانی ها و واسطه های بزرگ مثل گوگل و فیس‌بوک است. برای همین منظور نسل سوم اینترنت قصد دارد پلتفرم‌های استیمیت یا آکاشا را جایگزین فیس بوک کند. تغییراتی هم در مرورگرها رقم خواهد خورد و بریو “Brave” جایگزین گوگل کروم خواهد شد.

تاثیر اینترنت نسل سوم در زندگی انسان

اینترنت نسل سوم با توجه به قابلیت های جدیدی که دارد می تواند تاثیر زیادی در زندگی انسان داشته باشد. برخی از مهمترین اثرات web 3 در زندگی انسان را خدمت شما بیان خواهیم کرد:

یکی از مهمترین اثرات اینترنت نسل سوم در زندگی انسان وب معنایی است. در حال حاضر شما اگر بخواهید تولید محتوای مفید و مناسب در فضای مجازی داشته باشید و به خوبی آن را با بقیه به اشتراک بگذارید باید این کار را با استفاده از کلمات کلیدی انجام دهید اما وب معنایی کمک می کند، تجزیه و تحلیل محتوا ها بر اساس درک معنای کلمات آنها باشد.

web-3

در اینترنت نسل سوم استفاده از هوش مصنوعی گسترده تر می شود. ترکیب هوش مصنوعی و زبان طبیعی در web 3 سبب می‌شود که کامپیوترها درک بالاتری پیدا کنند و مانند انسان بسیاری از نتایج را به سرعت تجزیه و تحلیل کنند. به عبارت بهتر کامپیوترها در مقایسه با گذشته از هوش بیشتری برخوردار خواهند بود.

در اینترنت نسل سوم پاسخ به نیازهای انسان شکل جدیدتری به خود می گیرد. یعنی مثلا وقتی شما در حال رانندگی در شهر هستید و تمایل دارید یک غذای سنتی در یک محیط جذاب بخورید و دقیقاً نیاز خودتان را در وب ۳ سرچ کنید، او بهترین محیط اطراف را با شرایط مد نظر شما در نزدیکی محلی که قرار دارید به شما معرفی می کند. در واقع دیگر شما احتیاج به این ندارید که در گوگل مپ بخواهید به دنبال یک مکان مناسب با شرایط مد نظر خودتان باشید و موتورهای جستجوگر این کار را برای شما به آسانی انجام خواهند داد.

بین اینترنت نسل سوم و بلاکچین چه ارتباطی وجود دارد؟

بین-اینترنت-نسل-سوم-و-بلاکچین-چه-ارتباطی-وجود-دارد؟

یکی از بزرگترین ایراداتی که فعالان فضای مجازی و به ویژه کاربران ارز دیجیتال دارند این است که فکر می کند بلاکچین فقط برای مبادلات مالی طراحی شده است و کاربرد دیگری ندارد. اما این در حالی است که بلاکچین یکی از تکنولوژی های مهم برای ایجاد وب غیرمتمرکز می‌باشد. به عبارت بهتر بلاکچین در حال حاضر یک ماکت کوچک از همان چیزی است که کاربران در آینده در اینترنت غیر متمرکز مشاهده خواهند کرد.

بهترین محل برای تبادل اطلاعات در سیستم های P2P است. در این سیستم تراکنش ها به خوبی ذخیره سازی می شوند و خدمات غیر متمرکز کنترل می گردند. بلاکچین بر اساس پروتکل متن‌باز عمل می کند یعنی شفافیت در آن در بالاترین سطح قرار دارد و کاربران می‌توانند تمامی اطلاعات را مشاهده کنند و حتی تغییراتی در آنها به وجود آورند. در کنار بلاکچین رمزارزها هم در اینترنت نسل سوم اثرگذاری زیادی خواهند داشت. به عبارتی ارزهای دیجیتال پول مبادلاتی web 3 خواهند بود. و استفاده از خدمات در نسل سوم اینترنت فقط با ارز دیجیتال ممکن خواهد بود.

web 3 اجرا شده است یا اجرا خواهد شد؟

web 3 اجرا شده است یا اجرا خواهد شد؟

طبیعتاً بعد از مواردی که خدمت شما بیان کردیم در ذهنتان این سوال ایجاد می‌شود که اینترنت نسل سوم در حال حاضر چه وضعیتی دارد. با توجه به این که کماکان زیرساخت های لازم برای انتشار عمومی نسل سوم اینترنت فراهم نشده است. توسعه دهندگان اینترنت نسل سوم هنوز اقدام به عمومی کردن آن نکرده‌اند. در حال حاضر کماکان انسان از نسل دوم اینترنت که البته توانسته خدمات زیادی به بهبود زندگی انسان داشته باشد بهره می برند. راه زیادی برای استفاده از نسل سوم اینترنت پیش روی بشر قرار دارد. پس باید صبر کرد و امیدوار به آینده ماند.

جمع بندی

تکنولوژی هایی که در جهان ایجاد شده اند همواره رو به جلو حرکت می‌کنند و در حال پیشرفت هستند. قطعاً موثر ترین و مهم ترین تکنولوژی صد سال اخیر اینترنت است. بعد از گذشت از نسل های اول و دوم، انسان در حال ورود به نسل سوم اینترنت است. اینترنت نسل سوم تغییرات زیادی در زندگی انسان ایجاد خواهد کرد و خدمات جدیدی به او ارائه خواهد داد.

نسل سوم اینترنت برخلاف گذشته به دنبال حذف واسطه ها و نظارت و کنترل قدرت های سیاسی و اقتصادی از web 3 خواهد بود. به عبارت بهتر اینترنت نسل سوم یک اینترنت غیر متمرکز و شفاف است که این موضوع به کاربران کمک می کند، بیشترین سهم را از منافع اینترنت داشته باشند. با تمام این توضیحات هنوز برای انتشار اینترنت نسل سوم زود است و باید منتظر عمومی شدن آن بمانیم.

 

 

صرافی ارزنکس تنها صرافی بر پایه کوینکس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا